Pojemność zbiornika paliwa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ADeMM
    Classic
    • 2014
    • 1

Witam,
    Octavia 3 Diesel ma prawdopodobnie błędenie montowany czujnik poziomu oleju napędowego w zbiorniku. W mojej octavi spokojnie moge przejechać 120 km od momentu gdy komputer pokaże zasięg 0km. Wówczas spokojnie 50 l do baku wejdzie.
    Pozdrawiam

Komentarz

• prez7
      Ambiente
      • 2014
      • 111
      • Octavia III (5E3)
      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez kylo76
      Paliwa mi zostało jakieś 4 litry (na 50-60km). Do pierwszego odbicia weszło 47,22 litra Pb95. Czyli gdzieś z 50 litrów pojemności ma. Trochę mało zwłaszcza przy dalekich trasach. Kolega zamawiał Superba 1,8 i mówił że do VW można było zamówić 60 litrów.
      Ja miałem podobną sytuację jak wskazówka spadła na czerwone pole komputer podał że pozostało ok 70km, przejechałem jeszcze kilkanaście km i wlałem 46,64litra do pierwszego odbicia.
      Osobiście te 50litrów w baku jest dla mnie wystarczające, ostatnio zrobiłem wakacyjnie ponad 700km autostradami A1 i A2 i średnie spalanie wyszło mi 6,3l/100km, co daje zasięg ok 800km z "prędkościami autostradowymi", a jadąc wolniej po zwykłych trasach, powiedzmy 100 do 110km/h , można zrobić prawie 1000 km, także nie jest źle.
      Wcześniej: F1 1.2 12V 64KM.
      Teraz: OIII 1.2TSI 85KM Szary metal, Ambition, Amazing.

Komentarz

• krzyzakp
        L&K
        • 2013
        • 1016
        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Patrzac na wielkosc zbiornika, to czuje ze za 10-15lat to na zbiorniku sukcesem bedzie 300km na autostradzie
        W C5 z 2002 zbiornik miał 69litrow (2.0hdi), w obecnej O2 ma 55l.. O3 - 50l.. Duzo bym dal w O3 za zbiornik 70l - wtedy 1000km na baku by nie bylo problemem, a dopiero 1300 by sie robilo wyzwaniem...

Moja O3 RS

Komentarz

Nie przesadzajcie z tym bakiem :-) Tak jak pisze kolega prez7 bak jest wystarczający... Ja w trybie mieszanym (50/50) od zalania do pełna do zapalenia się rezerwy robię jakieś 800 km. A na autostradzie wydaje mi się, że wystarczyłoby na podobną ilość no może 700 - 750 km przy prędkościach ok. 140 km/h na tempomacie więc nie jest źle :-) A z całą pewnością po przejechaniu 700 km trzeba już obowiązkowo zrobić przerwę na stacji żeby odpocząć

Komentarz

• eaglemirek
            RS
            • 2010
            • 14114
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Skoro na standardowym baku można przejechać PL ze wschodu na zachód czy z północy na południe to po kiego grzyba wozić w większym baku dodatkowe 20 kg paliwa co teoretycznie jeszcze podnosi śr. spalanie :shock: Ale zawsze można do bagażnika wrzucić ze 2 kanistry 20l z paliwem i mamy 90l Przerwa na papierosa i dolewamy :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech a stacji paliwowej mówimy pa pa :szeroki_usmiech

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• krzyzakp
              L&K
              • 2013
              • 1016

eaglemirek, takim, ze ostatnio zdarza mi sie robic po 1050km po pracy ciagiem Wiec sila rzeczy musze w trasie gdzies stanac i to gdy mam ponizej polowy baku, bo inaczej jedno tankowanie nie styknie
              Po za tym wolalbym robic trase weekendowa HH->Poznan->HH na jednym baku - niemieckiej ropy, bo roznice jednak odczuwam, a ceny przy A2 to rozboj w bialy dzien (ON po 5,89 albo 5,99, gdy w poznaniu po 5,30-40, a w DE po 1,31€). Dlatego korci duzy bak
              Co do karnistrow - przez granice wg prawa mozesz przewiezc tylko JEDEN Orientowałem sie w tej kwestii jakis czas temu jak o tym wlasnie myslalem. Dochodzi kwestia ze karnister zawsze troche brudny i bedzie smierdzuialo ropa w bagazniku ^^

Moja O3 RS

Komentarz

• marek106
                Ambiente
                • 2014
                • 221

Porażka z tym bakiem, 50L to bardzo mało jak na tak duże auto.

Komentarz

• JerzyM73
                  Rider
                  • 2010
                  • 602

ja dziś zatankowałem 52,3 l jak przejechałem 15 km po zapaleniu się "0"na wyświetlaczu - problem wg mnie w tym, jak już wcześniej pisałem, ze rezerwa zapala się przy 70 -65 l do końca w OII było to średnio 100 km
                  O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                  Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• mcandy
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 115

Zamieszczone przez marek106
                    Porażka z tym bakiem, 50L to bardzo mało jak na tak duże auto.
                    Dokładnie...
                    Biorąc pod uwagę fakt, że jak zerkniesz na ilość miejsca przy tylnej belce, to dodatkowy zbiornik o pojemności 50 litrów spokojnie można tam zamontować.
                    ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• kylo76
                      Rider
                      • 2013
                      • 743
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez JerzyM73
                      rezerwa zapala się przy 70 -65 l do końca w OII było to średnio 100 km
                      U mnie się zapala rezerwa przy 90-95 km.
                      O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• hubert
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 119

Jak kupowałem fiata ducato to dopłaciłem 300zł do baku o pojemności 125L...jaką ja mam wygodę(raz na miesiąc odwiedzam stacje zasięg1200-1400km).
                        Szkoda że takie małe te baki w osobówkach :evil:
                        X1 20d s-drive m-pakiet i Ducato 100 Multijet...Skode miło wspominam

Komentarz

• ryjeks
                          Rider
                          • 2010
                          • 488
                          • Octavia III combi (5E5)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

30 km do końca, przy spalaniu 5,7l, weszło tylko 47,4 do pierwszego odbicia.
                          Lałem pod korek i weszło łącznie 49,7l.

Wychodzi na to, że faktycznie po "0" będzie można jeszcze sporo przejechać,
                          pytanie ile litrów zostaje po "0" :lol:

Edit:

Teraz mi jeszcze przyszło do głowy...

Ile paliwa jest wlewane do baku po produkcji ?

Komentarz

• Chris11
                            RS
                            • 2011
                            • 1587

Zamieszczone przez ryjeks
                            Ile paliwa jest wlewane do baku po produkcji ?
                            To jest zapewne zależne od silnika, wersji auta, czy nawet kraju, do którego auto jedzie.
                            Nie powinno być mniej niż 5-5,5l.

Trzeba jeszcze pamiętać, że większość z tego zostanie zużyta na testy i przejazdy auta.

Komentarz

• ryjeks
                              Rider
                              • 2010
                              • 488
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie po zakupie weszło, 51 litrów do pierwszego odbicia.
                              Dzisiaj od pierwszego odbicia pod korek weszło ok 2,5 litra.

Czyli ok. 53,5 l.

Czyli szacunkowo można by przyjąć, że pod korek jest ok. 55 litrów pewnie :roll:
                              może trochę więcej.

Komentarz

• Leniwiec
                                Rider
                                • 2009
                                • 624
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Wielkość baku to jedno, ale czy ktoś miał sytuację, że wskaźnik paliwa pokazywał delikatnie mówiąc bzdury?
                                Chodzi mi o jego "skokową" pracę albo w ogóle pokazywanie stanu nieprawdziwego.
                                Szczególnie chodzi mi o tę drugą sytuację.
                                Ostatnio kilka razy mi się zdarzyło, że wskazanie jest dość wysoko ponad rezerwą, a zatankowane pod korek ok 45-46 litrów.
                                Za pierwszym razem chciałem robić dym na stacji, że oszukuje dystrybutor, ale w porę się zorientowałem, że w przeliczeniu na przejechane kilometry i średnie spalanie to wszystko się zgadza.
                                Ostatnio znowu sytuacja - wskaźnik na 1/4 baku, a zatankowane 45 litrów (a bak to przecież 50l). Możliwe że to pływak się zaciął czy jest tam jakieś inne ustrojstwo?
                                Pozdro

Komentarz

• krzyzakp
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1016

Leniwiec, bak to 55l jak wykazal post wyzej
                                  Wiec te 10l, mozna by jeszcze jakos podciagac pod niedoskonalosc wskaznika/kat patrzenia.. Bo 2-3litry ponizej 1/4, na taka dokladnosc sa wg mnie do przyjecia jeszcze

Moja O3 RS

Komentarz

• sotdi
                                    Ambiente
                                    • 2012
                                    • 199
                                    • Opel

a gdzieś w auto-świecie czy innym motorze obiło mi się o uszy że w Mercedesie C standardem jest bak 41 L. Tyle że można sobie zamówić większy.
                                    A tak btw w rapidzie jest bak 55L
                                    kiedyś mniejszych były spore baki - w p306 jest 60L, w lagunach były po 70 a stare passaty można było zamówić chyba z bakiem coś koło 100L
                                    sotdi

Komentarz

• Leniwiec
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 624
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

W papierach jest zbiornik 50l (w tym ok 7l rezerwa), a nie 55l. Może w 4x4 jest 55l :?:
                                      Swoją drogą większy bak w Rapidzie niż w Octavii to faktycznie przegięcie.
                                      Pozdro

Komentarz

• krzyzakp
                                        L&K
                                        • 2013
                                        • 1016

Leniwiec, fakt, sugerowałem sie wpisami powyzej... Z drugiej sam zbiornik fabrycznie ma te 50 pewnie, a wcisnac idzie wiecej, bo jeszcze cału układ wlewowy paliwa dochodzi
                                        Tak czy siak faktycznie porazka z ta pojemnoscia, w C5 z 2003 mialem 69l i to była akurat pojemnosc, a spalanie na autostradach bylo w granicach 6,3l, wiec tysiak na baku to nie był zaden problem.. A to byl plus, za czasow gdy ropa w DE była drozsza o 1,5-2pln, nie jak obecnie roznica w groszach...

Moja O3 RS

Komentarz

• ryjeks
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 488
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez krzyzakp
                                          Leniwiec, bak to 55l jak wykazal post wyzej
                                          Bak ma fabrycznie 50l.
                                          ALe wychodzi na to, że lejąc pod korek i zalewając wszelkie możliwe odpowietrzenia wchodzi ok. 55l ale nie o to w tym chodzi.

Komentarz

• kwak410
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 174

A ja miałem taką sytuację, że dwa razy (auto odebrane w zeszłym tygodniu) tankowałem i weszło ok 43 L. Wskazówka pokazywała już zero i zasięg zero. Dzisiaj przy okazji wizyty w serwisie spytałem czemu tak jest to mi powiedzieli (pokazując jakiś oficjalny list z SAP chyba), że to tak zostało zaprojektowane, żebym nie zapowietrzył układu zasilania paliwem - głupota jakaś to przecież jest. Skoro wskaźnik pokazuje 0 to w baku powinno być minimum paliwa a nie 8 litrów.

[ Dodano: Sro 27 Sie, 14 13:37 ]
                                            i bez sensu też w takim razie są wskazania zasięgu. pokazuje 0 km a auto by jeszcze przejechało 100 km do pustego baku. Wiem, że to jest już skrajna sytuacja, ale czemu ta rezerwa (po rezerwie) to nie jest 2-3L ?
                                            O3 RS TDI DSG

Komentarz

• krzyzakp
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1016

W tym przypadku ma to sens.. Poczekaj z rok-dwa, az potankujesz wiele razy i na dnie uzbiera sie troche syfu... Nie chcialbys, zeby silnik Ci to zaciagnal, szczegolnie w zimie, gdy zgestnieje.. Wtedy by moglo sie skonczyc czyszczeniem całego układu + nie daj boze wtryskow... Dlatego juz lepiej w ten sposob...

Moja O3 RS

Komentarz

• wokan
                                                Ambiente
                                                • 2007
                                                • 210

Zamieszczone przez krzyzakp
                                                W tym przypadku ma to sens.. Poczekaj z rok-dwa, az potankujesz wiele razy i na dnie uzbiera sie troche syfu... Nie chcialbys, zeby silnik Ci to zaciagnal, szczegolnie w zimie, gdy zgestnieje.. Wtedy by moglo sie skonczyc czyszczeniem całego układu + nie daj boze wtryskow... Dlatego juz lepiej w ten sposob...
                                                A czy czasem układ zasilania paliwem nie jest tak skonstruowany, że pobiera paliwo z najniższego punktu zbiornika bez względu stopień napełnienia baku? :roll:
                                                A i smok (jeżeli w ogóle jest takowy) powinien mieć jakiś filtr/siateczkę, niezależnie od filtra paliwa przy silniku...

Nawet gdy pomyślimy tylko o wodzie, która z czasem zbiera się w zbiorniku (skropliny) to i tak jest cięższa od paliwa więc gromadzi się na dnie...
                                                Octavia II RS TDI 200/441
                                                "Wojtek jak ostatnio depnął to buda dotarła do domu 10 minut po podwoziu" :twisted: :diabelski_usmiech

Komentarz

• Qgar
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 246
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez kwak410
                                                  A ja miałem taką sytuację, że dwa razy (auto odebrane w zeszłym tygodniu) tankowałem i weszło ok 43 L. Wskazówka pokazywała już zero i zasięg zero. Dzisiaj przy okazji wizyty w serwisie spytałem czemu tak jest to mi powiedzieli (pokazując jakiś oficjalny list z SAP chyba), że to tak zostało zaprojektowane, żebym nie zapowietrzył układu zasilania paliwem - głupota jakaś to przecież jest. Skoro wskaźnik pokazuje 0 to w baku powinno być minimum paliwa a nie 8 litrów.
                                                  Kojarzę, że w niektórych autach z grupy VW można było przekodować tę wartość ostrzegawczą, były 3 wartości do wyboru chyba. Nie wiem jak to jest w O3.
                                                  Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
                                                  Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• kwak410
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 174

Zamieszczone przez Qgar
                                                    Zamieszczone przez kwak410
                                                    Kojarzę, że w niektórych autach z grupy VW można było przekodować tę wartość ostrzegawczą, były 3 wartości do wyboru chyba. Nie wiem jak to jest w O3.
                                                    Ktoś wie?
                                                    O3 RS TDI DSG

Komentarz

Pracuję...